resepi kari kambing ala terengganu..>>resepi kak yati<<
bahan-bahan:
daging kambing dikerat2 sesuka hati
bawang merah
bawang putih
cili kering
halia
serbuk kunyit
rempah daging
santan
garam
rempah gulai daging |
cara cara:
1. kisar bwg merah 3-4ulas + bwg puteh2-3ulas + cili kering dalam 10biji + sehiris halia + air sikit
2. lepas kisar, masukkan dalam periuk then tambah 2@3sudu rempah kari daging dan sesudu kecil serbuk kunyit. masak atas api yg perlahan sampai rase cam rempah tu dah masak..susah jugak nk tahu bile rempah tu msk..agak2 je la..
3. bile rase cam rempah td dah masak, masukkan daging kambing td..gaulkan dalam rempah tadi..agak2 dalam 5-10minit then tambah air..(byk gak, kira dalam 2/3 dari periuk)
4. masak dengan api yg kecik..sampai ye mendidih..agak2 daging dah lembut..then letak garam sesedap rasa
5. bile rase2 cam daging dah masak and lembut..baru masukkan santan..time masukkan santan tu, kene sentiasa kacau..kalau x, texture santan tu jd x cantek.
6. bile rase cam santan tu dh masak, boleh la dihidangkan..
--byk betul main 'agak2' je..hahaha..--
cik fairuz masak lah sekali bg kitaorang rasa...
ReplyDeleteyeay..thank u!
ReplyDeleteamer::hehehe..tengok la dulu..kalau namenye 'korang rase' x boleh masak sikit, kene sekor kambing baru cukup..
ReplyDeleteyam::hehe..selamat mencoba..!